By / 23rd març, 2018 / General / Off

Un any més arriba la setmana santa i amb ella la festa de pasqua. A Catalunya, celebrem la pasqua cristiana el diumenge següent del dia de Rams o pasqua jueva. Coincidint amb la resurrecció de Jesús, ha esdevingut una de les festivitats més importants per als cristians. Així també, al llarg dels anys, s’han anat establint diferents tradicions que han fet de la festa una de les més populars.

D’ON VÉNEN ELS OUS DE PASQUA?

La tradició més coneguda del dia de pasqua a la major part d’Europa son els ous de pasqua. Aquesta tradició ve de l’Edat Mitjana quan durant la Quaresma era prohibit menjar aquest aliment. Com que, tot i no poder menjar ous, les gallines seguien ponent, les famílies en conservaven de cuits protegint-los amb una capa de cera per donar-los com a obsequi al final de l’època de Quaresma als més petits, una tradició que evolucionà amb els anys reconvertint els ous en ous de xocolata amb un petit obsequi a dins. 

A CASA NOSTRA, OUS I MONA!

A Catalunya, així com també a València i Múrcia, a la tradició dels ous se li suma la de la Mona de Pasqua. Aquesta idea sorgí dels pastissers del país quan amb l’arribada de la primavera arribaven també molts ous dels galliners. Així s’inicià la tradició amb la que els padrins i avis regalen el dilluns de pasqua, després de la missa, la mona als seus fillols i néts. En aquesta mona s’hi acostumava a col·locar tants ous com anys tenia el nen o nena que ho rebia, i es feia així fins que aquest arribava als 12 anys.

La mona tradicional és més aviat un tortell amb ous durs de decoració. A partir del segle XIX, les mones de pasqua van anar perdent senzillesa i augmentant la guarnició amb diferents aliments que donaven un gust més dolç i una altra forma al pastís. Més endavant, també es substituïren els ous durs per ous de xocolata. Actualment, podem trobar mones de tot tipus i formes, de diferents gustos i amb elaborades decoracions fetes de xocolata acompanyades de ninots dels personatges més populars.

I PER QUÈ FEM FESTA EL DILLUNS DE PASQUA?

A l’Edat Mitjana, Pasqua era una de les dates més assenyalades de la religió cristiana i per a celebrar-la amb família s’havien de fer grans recorreguts en unes males condicions. És per això que el dia següent no es treballava per a donar marge a la tornada.

És doncs dilluns de Pasqua quan al nostre petit país s’entreguen les mones als més petits. Des de Lleure Dos Mil volem desitjar-vos a tots una molt bona setmana santa plena de família i tradició!