By / 8th gener, 2018 / General / Off

SAPS QUI VA SER EL PRIMER EN COLLIR UN CALÇOT? 

A finals del segle XIX, a Valls, un pagès conegut com a Xat de Benaiges va descobrir una forma especial de fer créixer la ceba blanca. La plantà de forma que només quedés mig colgada i a mesura que creixia la tapava amb terra. Aquesta acció es coneix ara amb el nom de calçar, i d’aquesta forma de plantació, en sortiren els calçots. Un cop collits els primers calçots, i totalment a l’atzar, el pagès instigador posà un parell de brots de cebes al foc, descobrint així un plat que a principis del segle XX ja havia esdevingut habitual en moltes llars de Valls.

D’ON NEIX LA TRADICIÓ DE LES CALÇOTADES ?

No va ser fins a mitjans de segle que el calçot es va començar a conèixer fora de l’Alt Camp. Això va ser en bona part gràcies a la divulgació feta per la colla artística i humorística l’Olla. La calçotada més popular de Catalunya és celebrada a la seva ciutat d’origen, a Valls, l’últim diumenge de cada mes de gener. No obstant, a la resta de territori català així com a Mallorca i a Catalunya Nord, la temporada de calçotades va des de finals de tardor fins al març o principis d’abril segons la temporada, tot i que s’intensifica durant els primers mesos de l’any.

QUÈ MENGEM EN UNA CALÇOTADA?

Així doncs, el menú típic d’una calçotada està format pels CALÇOTS servits directament de la graella i acompanyats de les salses SALVITXADA o ROMESCO. Un cop enllestits els calçots, se sol menjar CARN A LA BRASA a amb torrades acompanyada de VI NEGRE o CAVA.

VENIU A PROVAR ELS CALÇOTS MÉS ORIGINALS!

I què us oferim des de Lleure dos mil? Som gent que ens estimem la terra i ens agrada mantenir vives les tradicions catalanes com les calçotades! És per això que un any més us oferim de gaudir d’una calçotada popular acompanyada de la vostra família o amics en un entorn ideal. Però no una calçotada qualsevol! A la casa de colònies de l’Illot Gran, servim calçots ecològics de la casa Hortanic tractats tal i com ho feia en Xat de Benaiges a finals de segle XIX! Us els servirem en un espai natural obert fantàstic per a degustar-los! Més tard, us acompanyarem a un menjador agradable per a seguir l’àpat amb la carn i les postres. En definitiva, us proposem una jornada complerta per tots els que vulgueu celebrar aquest àpat de tradició catalana.

 *          *          *          *          *